Dwarrelpotjes daar word je rustig van! Deze dwarrelpotjes, ookwel: schuddebollen genoemd gebruik ik in mijn praktijk om kinderen het effect te laten zien van overprikkeling.

Ik heb hiervoor inspiratie gehaald uit het boek “Spelend kinderen coachen” van Helen Puperhart.

Overprikkeling ofwel je druk voelen in je hoofd, kan je vergelijken met een schuddebol.
Het geeft een goed beeld van wat er in je hoofd en lichaam gebeurt als je veel prikkels binnen krijgt de hele dag door en deze niet goed kan verwerken/ filteren.
Door het schudden van de schuddebol, dwarrelt de sneeuw heen en weer. Het ziet er heel mooi uit maar het is niet helder meer, je kan er niet goed meer doorheen kijken. Er is niets mis mee, je kan er alleen niet goed doorheen kijken.
Zo is dat ook met kinderen die snel overprikkelt raken, er is niets mis met ze, ze zijn nog net zo mooi alleen is het een beetje druk in je hoofd en lichaam.
Bij een hooggevoelig kind kan die vertroebeling optreden in onverwachte situaties of in een omgeving waarin veel prikkels zijn zoals op school in een druk klaslokaal.
Als je de schuddebol even een tijdje rustig laat staan dan gaat de sneeuw weer liggen en wordt het weer rustig en helder.
Zo kunnen de kinderen ook leren dat ze even rust moeten zoeken en dat ze dan weer rustig en helder worden in hun hoofd.
Wissel rust en actie dus daarom met elkaar af. Op deze manier leert je kind om te accepteren dat de sneeuw soms kan opdwarrelen en dat dat niet erg is. Zolang je maar weet hoe je het weer naar beneden krijgt, zodat je weer helder ergens naar kan kijken.
Ben je overprikkeld? Dit is niet erg! Neem je rust, ga wandelen of luister bijvoorbeeld naar muziek. Ga naar een plekje toe waar het muisstil is. Doe vooral wat goed voelt en voel de sneeuw weer zakken.
Neem er je tijd voor, want het kan je heel veel brengen!

Wil jij ook zo’n dwarrelpotje maken oftewel schuddebol maken?
Dit heb je nodig:

Benodigdheden voor je eigen dwarrelpotje:

  • Een pot naar keuze (met deksel)
  • Figuurtjes of andere accessoires, deze kan je kopen bij bijv. de action
  • Secondelijm
  • Gedestilleerd water (dit kan je kopen bij een doe het zelf zaak zoals de Hornbach of Gamma.)
  • Glycerine (kruidvat – voeg een klein beetje glycerine toe: dit zorgt ervoor dat de glitters langzaam dwarrelen)
  • Zilveren, witte of gekleurde glitters
  • Touw of lint

Uitleg
Allereerst moet je een figuurtje in de deksel lijmen. Doe wat lijm op het figuurtje en ook op de deksel zodat alles goed blijft plakken. Het figuurtje kan je in het midden van de deksel plaatsen, en goed aandrukken. Let op dat de lij eerst goed droog is voordat je verder gaat.
Let erop met het vastlijmen van het figuurtje dat deze niet op de lijngrens van het potje zelf komt. Het zou jammer zijn dat de doorzichtige lijn van de pot door je beeldje heen loopt.
Bedek vervolgens de bodem van het potje met zilveren, witte glitters (sneeuw). Voor een extra leuk effect kan je ook een paar gekleurde glitters erdoorheen doen.
Vervolgens vul je het potje met gedistilleerd water en glycerine(optioneel). Glycerine zorgt ervoor dat de glitters niet gaan drijven op de top. Drijven er nog wat glitters boven? Haal deze met een lepeltje weg.
Je kan vervolgens de deksel vastlijmen zodat hij zeker weten niet meer gaat lekken. Doe dan wat lijm op het dekseltje (rondom), en op de rand van het potje, en draai het stevig vast. Hij moet stevig vast zitten. Als je hem niet meer open kunt maken, ben je safe.
Als je het water nog eens wilt verversen omdat het water verkleurd door het figuurtje of de glitters dan moet je de deksel niet vastlijmen.
Het deksel kan je nog laten verdwijnen door er met wol omheen te draaien of een leuk gekleurd lint er omheen te knopen.
Nu ben je klaar!! Nu kun je je dwarrelpotje schudden en het effect bewonderen!
Door de glitters te zien dwarrelen is dit rustgevend, het kalmeert je.
Door het dwarrelpotje leert een hooggevoelig kind dat de sneeuw soms kan opdwarrelen en dat je overprikkeld kunt raken. Er is niets mis mee met troebel zien. Neem je rust en de tijd en het gaat vanzelf weer zakken zodat je weer helder kunt zien.
Wil je meer tips en handvatten betreft hooggevoeligheid?
Laat het me weten. Wellicht is een kennismakingsgesprek iets voor jou!