Vandaag was ik heerlijk een dagje thuis met mijn oudste dochter van 7 en jongste zoon van 2. De oudste was ziek en de jongste was erg vitaal aanwezig vandaag. Hij is net 2 maanden geleden 2 jaar geworden en net zoals vele mensen zeggen geldt ook bij hem: ik ben twee en zeg NEE!

De hele dag werd alles wat ik tegen hem zei en aan hem vroeg beantwoord met een grote, harde NEE! Ga je jas maar aandoen….NEE! Wil je wat drinken…..NEE! Kom gaan we je zus van school halen….NEE! Pffff, om moe van te worden en aan het einde van de dag was ik het dan ook best wel zat om steeds die nee maar te horen. Totdat ik vanavond in de sportschool mijn frustratie eruit aan het sporten was en mij toen bedacht hoe waardevol dat NEE zeggen eigenlijk is;

Op twee jarige leeftijd maken peuters een grote verandering door. Ze maken zich los van jou als ouder en ze gaan beseffen dat ze een eigen persoon zijn, daarbij hoort ook een heel eigen wil ontwikkelen en die ook willen doen gelden. Dit is heel waardevol voor hun latere leven. Ontdekken wie je bent en welke grenzen je hebt en je die dan ook op een goede manier aan kan geven. Ik hoop dat deze sterke eigen wil en hier dan ook goed mee om kunnen gaan zijn hele leven zal blijven.

Maar niet alle kinderen behouden dat sterke nee zeggen. In de loop van de jaren kan er van alles gebeuren waardoor ze niet meer voor zichzelf op durven komen en alles voor anderen willen doen en dus geen nee meer durven zeggen tegen vriendjes of vriendinnetjes. Ze worden beïnvloedbaar en hebben weinig zelfvertrouwen en durven zichzelf niet te zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door groepsdruk, doordat ze gepest worden of een verandering in de thuissituatie en soms heeft het ook gewoon een beetje met het karakter van je kind te maken.

Zie je dit bij jouw kind ook? Heeft jouw kind ook weinig zelfvertrouwen of heeft hij of zij moeite met voor zichzelf op te komen en een keer nee te zeggen? Neem gerust contact met mij op, want ik kan je kind hierbij helpen. Ze weer meer zelfvertrouwen geven in wat ze kunnen en dat ze weer zichzelf mogen zijn en daar ook trots op zijn en dit laten zien, ze weer NEE durven zeggen tegen iets wat ze niet willen!