De kracht van dankbaarheid. Waar ben jij dankbaar voor? Spreek jij je dankbaarheid ook uit?

Voelen en tonen van dankbaarheid is een van de eenvoudigste manieren om je in korte tijd een stuk gelukkiger te voelen! Om stress te verlagen en om je sociale contacten te laten bloeien.

Sinds een aantal weken heb ik een app op mijn telefoon; meditation moments. Deze app gebruik ik voordat ik ga slapen. Hij bestaat uit allerlei meditaties voor o.a. ontspanning, slaap lekker, rust in je hoofd enzovoorts. Ik gebruik hem vaak voordat ik ga slapen want ik heb gemerkt dat het mijn hoofd leeg maakt als ik dit doe en echt even een moment voor mezelf heb. Ik slaap er zelfs stukken beter van! Niet dat ik slecht sliep, echt niet, maar ik merk dat ik nu nog veel beter slaap.

Een van de meditaties die ik veel gebruik is die van dankbaarheid. Even aan het einde van de dag stilstaan bij waar je die dag dankbaar voor bent. En als je dan zo ontspannen op je bed ligt en luistert naar die meditatie, komen er soms dingen van de dag voorbij waar ik helemaal niet meer aan gedacht had. Soms zijn het echt hele kleine gebeurtenissen. Bijvoorbeeld een spontane knuffel die mijn kinderen aan elkaar gaven in de ochtend, of een leuke, lieve of grappige opmerking van een van de kinderen tegen mij. Maar het kan ook een lach op het gezicht van je collega zijn door het compliment wat je gegeven hebt. Daar ben ik dan dankbaar voor, je voelt op het moment dat je daar weer aan terug denkt het geluk door je heen stromen.

En aan het einde van de dag voordat je gaat slapen wordt je mind in een positieve gedachte gezet waardoor je de volgende dag ook positiever wakker wordt.

Dus ik zou zeggen probeer het eens uit! Ook leuk om in de avond met je gezin aan tafel te doen, even allemaal een moment van de dag noemen waar je dankbaar voor bent. Succes en veel plezier met het uiten van je dankbaarheid!

Leuke toevoeging: Lees in dit artikel uit het Psychologie magazine hoe je dankbaarheid kunt leren.
Iets wat ik veel toe pas bij de kinderen en jongeren in praktijk Stralend & Sterk