Vanochtend mijn dochters naar school gebracht. Vandaag gaan ze op de schoolfoto. Mijn oudste wilde zelf haar kleren uitzoeken die ze aan wilde op de foto. Ze is bijna 8 en krijgt nu echt een eigen mening over wat ze aan wil. Ik vind het prima, laat haar maar zelf kiezen want dan straalt ze straks op de foto.
De kleren zijn snel uitgezocht maar dan moeten de accessoires er nog bij, en dan slaat de twijfel toe. Past dit er wel bij mama? Zal ik deze haarband doen of deze? Wat vinden de andere meiden in de klas ervan? Is het wel leuk genoeg wat ik aan heb?

Altijd maar denken wat vindt een ander ervan

Altijd weer die twijfel en altijd maar denken aan wat zal een ander ervan vinden. Pfff wat vond ik dat ook altijd vermoeiend vroeger, altijd weer twijfelen of je het wel goed doet en of je wel in de smaak viel bij je vriendinnen, of je er wel bij hoorde.
En stiekem heb ik het nu nog steeds wel eens. Want als er een feestje is dan heb ik van te voren al wel eens 3 outfits aangehad en dan vraag ik na mijn keuze nog steeds aan mijn man kan dit wel? Is dit leuk zo?

Heb jij dat ook weleens?

En ik weet zeker dat jij dit ook weleens hebt. En anders dan herken je het vast wel bij je kind. Zeker als je een kind in de leeftijdsfase van 9 tot 13 jaar hebt. Want in die fase gaan kinderen zich steeds meer vergelijken met anderen. Ze worden zich bewust van zichzelf ten opzichte van de groep. Hoor ik er wel of niet bij? Wie speelt met wie? Er zijn geheime clubjes in de klas. Kinderen kunnen zich in deze fase erg onzeker en ook eenzaam voelen.

Zelfbeeld

Het heeft te maken met de ontwikkeling van het zelfbeeld. In deze leeftijdsfase gaan kinderen vragen stellen als: hoe zie ik eruit? Wat denken anderen van mij? Wat zijn mijn sterke en zwakke kanten?
Ze krijgen steeds meer zelfkennis, dat is het kennen van je eigen sterke en zwakke kanten. Dit wordt beïnvloed door wat anderen van je vinden, over je zeggen of tegen je zeggen.
Maar ook je eigen gedachtes, verlangens en dromen spelen mee.

Opzoek naar je kwaliteiten

Je sterke kanten, je kwaliteiten zijn dat eigenlijk, benoemen is vaak heel lastig. Tenminste dat vind ik altijd. Want het staat zo opschepperig als je die kwaliteiten altijd alleen maar benoemt. Maar dat is een gedachte van mij, waarvan ik denk dat iedereen dat dan vindt. Maar je kwaliteiten ontdekken is heel waardevol, want daar kan je je hele leven gebruik van maken. Als je later gaat solliciteren bijvoorbeeld. Maar ook voor de manier waarop je in het leven staat. Als je denkt aan je kwaliteiten sta je positiever in het leven dan als je alleen maar bezig bent met je zwakke punten (valkuilen).
Hoe fijn zou het zijn als je kind wel heel goed zijn kwaliteiten kent en kan benoemen en dan daarna ook er gebruik van kan maken. En ze in kan gaan zetten op momenten dat het even niet zo lekker gaat.

Jij kan zelf met je kind hiermee aan de slag!

Ga eens samen met je kind zitten en praat samen eens over welke kwaliteiten je kind bezit. Kinderen komen dan vaak met dingen waar ze goed in zijn, bijvoorbeeld sporten of knutselen. Probeer samen dan eens te bedenken welke kwaliteit erbij hoort, bijvoorbeeld samenwerken of creatief zijn.
En paar voorbeelden van kwaliteiten zijn: samenwerken, netjes zijn, grappig, opgeruimd, lief, goed luisteren, behulpzaam zijn, nieuwsgierig enzovoorts. Je kan het spelletje Talentenkaartjes gebruiken om op ideeën van kwaliteiten te komen.
Maak er samen met je kind een mooie collage van; een kwaliteiten schilderij.
In mijn gratis e-book die je kan downloaden op mijn site staat ook een hele leuke werkvorm die je kunt doen samen met je kind om de kwaliteiten te ontdekken en ze mooi op te hangen zodat ze elke dag weer bekeken kunnen worden. En moet je eens kijken hoe je zelfvertrouwen gaat groeien als je elke dag weer ziet welke prachtige kwaliteiten je hebt!

Niet twijfelen maar op je eerste gevoel af gaan

En wat betreft mijn dochter; daar heb ik vanochtend alleen maar een paar vragen aan gesteld waarin ik haar en haar gevoel centraal heb gezet. Even niet denken aan al die anderen maar wat vind JIJ er nou van en bekijk jezelf eens en voel diep van binnen wat je voelt en ziet.
En daarbij heb ik haar de tip gegeven als je gaat twijfelen denk dan eens aan het eerste wat er in je opkwam, vaak is dat het gene wat je graag zou willen.
Ze twijfelde over welke haarband het beste bij haar kleren paste en toen ik zei welke dacht je als eerste? Dat was de haarband die ze uiteindelijk gekozen had!