“Jaaaa, dat is echt niet eerlijk! Waarom mag zij wel een snoepzakje en ik niet?!!”
“Nou je zus is naar een partijtje geweest en die heeft een snoepzakje gekregen, als jij de volgende keer een partijtje hebt krijg je dat ook.”
Er volgt een enorme woede uitbarsting en een hoop gegil en gekrijs…..
Dit is een van de vele situaties die voorkomen bij menig gezin.

Omgaan met teleurstellingen en onrecht. Je herkent ze vast wel:

 • Je mag niet met speelgoed gooien.
 • Je moet stoppen met het spelen op de tablet.
 • Je wordt niet uitgenodigd op een partijtje.
 • Je mag niet meespelen op het schoolplein.
 • Je hebt niet genoeg zakgeld voor iets dat je graag wilt kopen.
 • Waarom mag je vriendinnetje later naar bed dan jij?
 • Hoe komt het dat je vriendje een veel groter cadeau van Sinterklaas heeft gekregen dan jij?
 • En zo kunnen we nog veel meer situaties bedenken waarin er tegenslag is voor kinderen.
  Hiermee om leren gaan is een hele uitdaging! Zeker voor de ouders, want hierin ligt echt een hele grote opvoedtaak die heel erg belangrijk is. Maar uiteindelijk zullen ze veerkrachtiger en zelfverzekerder worden.

  Wat staat ons te doen in de opvoeding?

  In de opvoeding kinderen leren hoe ze om moeten gaan met teleurstelling en onrecht zorgt ervoor dat ze later beter om kunnen gaan met het gedrag van anderen en oneerlijkheid op meerdere gebieden, zo leren te veerkracht te ontwikkelen.
  Om veerkracht te ontwikkelen is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren omgaan met teleurstellingen. Dit begint al bij peuters als ze in de winkel zeuren om een snoepje of een ijsje en dan een Nee krijgen. Dat moeten ze leren accepteren.
  Bij het ouder worden kan het zijn dat je na het eten niet gelijk mag gaan spelen maar dat je eerst moet helpen met afruimen en de vaatwasser inruimen terwijl je jongere zusje dat nog niet hoeft te doen.
  Maar ook doorzetten als je even niet uit je huiswerk komt, want wat een teleurstelling kan het zijn als je zelf je eigen huiswerk niet kan maken. Ook hier moeten ze mee leren omgaan.

  Er kunnen 2 dingen gebeuren

  Als je jonge kinderen niet leert omgaan met momenten dat ze gewoon pech kunnen hebben dan zijn er 2 dingen die kunnen gebeuren:

 • Ze geven het op.
 • Ze gaan alsnog proberen hun zin te krijgen, net zolang totdat het lukt.
 • De kinderen die het opgeven na zo’n moment, die vinden zichzelf uiteindelijk waardeloos en kunnen in de put raken, depressief worden. Ze zien zelf niet hoe ze het tij kunnen keren en weer de positieve kant op kunnen draaien.
  De kinderen die alsnog proberen hun zin te krijgen stranden op een gegeven moment ook. Zij hebben namelijk maar 1 manier geleerd om hun zin te krijgen en dat is door te drammen, zeuren, veel lawaai te maken en te manipuleren. Dit hebben ze vaak al heel jong geleerd en gemerkt dat deze manier het gewenste effect heeft.
  Maar als ze dit op oudere leeftijd ook nog doen wordt het niet meer geaccepteerd en worden ze vaak buitengesloten. Ook zij worden op zichzelf aangewezen maar weten niet hoe ze zelf het tij weer de positieve kant op moeten keren.

  Wat kan je als ouder doen?

  Als ouder heb je een belangrijke rol. Tuurlijk wil je het liefste dat je kind een zo fijn mogelijk leven heeft en zo min mogelijk boos is of teleurgesteld. Maar alles glad strijken en uit de weg helpen dat helpt je kind niet. Daar worden ze niet die zelfverzekerde en veerkrachtige volwassene van die het leven aankan!

  Dus zal je moeten zorgen voor leermomenten:

 • Heel veel oefenen met omgaan met teleurstellingen, dus niet je kind behoeden voor teleurstellingen maar laat ze zoveel mogelijk teleurstellingen tegen komen en leer ze hoe ze hiermee moeten om gaan.
 • Je moet er zijn op het moment dat je kind je nodig heeft. Geef je kind erkenning voor wat er zo moeilijk is, verwoord dit voor ze. Denk mee met ze om een oplossing te bedenken maar draag die niet aan.
 • Zeg niet dat het wel meevalt en lach de teleurstelling niet weg, zo voelt je kind zich niet serieus genomen en zal hij nog bozer worden.
 • Kijk hoe je zelf als ouder omgaat met teleurstellingen. Je bent een spiegel voor je kind, goed voorbeeld doet volgen. Blijf rustig en wordt niet boos. Ga geen discussie voeren.
 • Wees standvastig en rustig en geef je kind niet zijn zin als je al eerst nee hebt gezegd, kinderen hebben duidelijkheid en leiderschap nodig.
 • Heb vertrouwen in je kind!

  Heb vertrouwen dat als je je kind leert omgaan met teleurstellingen en tegenslagen dat het later er zoveel profijt van zal hebben. Ook al voelt het nu soms dat je je kind veel verdriet doet. Onthoud dat het je kind een super goed en zelfverzekerd gevoel geeft als hij zelf de teleurstelling weet te verwerken en door kan zetten en weer met een positieve kijk verder kan gaan.

  Later zal het zelf dingen kunnen oplossen en zal het zich niet snel uit het veld geslagen voelen. Je kind is dan een zelfverzekerde volwassene geworden! En heeft geleerd hoe hij weer op moet krabbelen als het even tegenzit. En dat hij zeker bij zijn ouders aan kan kloppen als hij er even niet uitkomt!