“Wat heb je een leuke blouse aan, Wat een mooie schoenen heb jij. Wat fijn dat je mij zo goed kunt helpen. Wat heb je goed je best gedaan op die tekening.”

Iedereen vindt het fijn om een compliment te krijgen. Het geeft je een goed gevoel. Maar het is ook leuk om een compliment te geven, want iemand anders een goed gevoel geven en blij maken daar wordt je zelf ook blij van. Kortom complimenten zijn goed voor je zelfvertrouwen.

Het is nog niet zo eenvoudig

Een goed compliment geven is nog niet zo eenvoudig. Als ik naar mezelf kijk dan hoor ik mezelf vaak tegen mijn kinderen zeggen “wat goed van je, je bent een kanjer.” Of “Je bent geweldig.” Maar ik merkte dat dit soort complimenten niet zoveel met kinderen doen. Tenminste het veranderd hun gedrag niet. Ze nemen het aan en doen er verder niks mee. Ik ben toen eens gaan duiken in de theorie van het complimenten geven en ben daarmee gaan oefenen.

Een goed compliment

Een compliment moet concreet zijn en het liefste met een voorbeeld daarbij. Bij een goed compliment benoem je het goede gedrag wat je ziet. Bijvoorbeeld “Wat heb jij hard gewerkt aan die tekening, hij is heel mooi geworden.”
Als je een compliment geeft dan moet je het ook echt menen. Het compliment moet uit je hart komen. Kinderen voelen het aan als je het niet echt meent en dan komt het compliment ook niet aan.
Wat ook belangrijk is, is de manier waarop je het zegt, je toon en lichaamshouding. Zeg het compliment met een vriendelijke toon en met een open houding. Neem er even de tijd voor om het goed en duidelijk te zeggen. Dus niet even snel in het voorbijgaan.

Ik vind….

De opbouw van een compliment is belangrijk. Je geeft een compliment vanuit jezelf dus in de ik-vorm; ik vind….
Daarna komt er een waarderende zin: ik vind het knap dat…., ik vind het fijn dat….., ik vind het geweldig dat….
Na de waarderende zin benoem je het specifieke gedrag wat het kind laat zien wat je zo geweldig of knap vind. Om het compliment nog wat kracht bij te zetten kan je een voorbeeld noemen waarin je het gedrag wat je zo goed vond hebt gezien.
Als je compliment goed is opgebouwd dan zal het kind het gedrag wat jij zo goed vond meer willen laten zien. Want hij wil dan natuurlijk nog meer van die mooie en leuke complimenten. Dus het gedrag van het kind zal dan echt in positieve zin gaan veranderen.

Verschillende soorten complimenten:

Er zijn 4 soorten complimenten:
• Een compliment over iets wat je hebt: je hebt een mooie broek, je woont in een mooi huis. Dit zijn complimenten over materialistische dingen.
• Een compliment over je uiterlijk; wat een mooi haar heb je, je hebt prachtige ogen.
• Een compliment over wat of wie je bent: je bent een harde werker, je bent sociaal, je bent lief. Het compliment gaat dan over de kwaliteiten en talenten van de ander.
• Een compliment over wat je doet en wat je kunt: je kunt heel goed iemand troosten, je kan goed voor anderen zorgen, je zorgt voor een fijne sfeer in de groep, je kunt goed samenwerken. Het gaat over het gedrag wat iemand laat zien. Als een kind hier een compliment over krijgt zal het dit gedrag vaker gaan laten zien.
Als je kinderen gaat leren complimenten te geven dan geven ze vaak materialistische complimenten of complimenten over het uiterlijk van iemand. Maar het zou mooier zijn als kinderen leren dat het gaat om de diepere laag. Dus de complimenten die gaan over wat je kunt en wat je doet. Die complimenten raken je namelijk van binnen. Natuurlijk is het fijn als iemand zegt wat heb je een leuke trui aan, maar het doet meer met je als je hoort dat je goed kunt helpen of dat je iemand goed kunt troosten.

Een compliment goed ontvangen

Wij volwassenen vinden het vaak niet zo makkelijk om een compliment goed te ontvangen. Vaak zijn we geneigd om te zeggen, “oh dat valt wel mee joh!” Of “die trui heb ik in de uitverkoop gekocht” Je maakt het compliment dan kleiner. Dit is niet de bedoeling!
Als je een compliment krijgt moet je ervoor open staan, dat betekend dat je geen oordeel er aan geeft en dat je er niet teveel over nadenkt of het echt waar is.
Neem de tijd om het compliment te voelen, wat doet het met je, reageer niet te snel op wat je ander zegt. Denk even na of je een voorbeeld weet wanneer je dit compliment ziet bij jou of vraag aan de ander of hij een voorbeeld kan noemen.
Daarna kan je rustig “bedankt voor dit mooie compliment” zeggen.
En als je merkt dat je het compliment toch kleiner maakt, dat geeft niet, wees je hier bewust van en probeer het dan op dat moment om te buigen. Je zal zien dat het steeds een stukje beter gaat als je je er bewust van bent.

Zelfvertrouwen en zelfwaardering

Kinderen die zich gewaardeerd voelen en regelmatig complimentjes krijgen, ontwikkelen een sterk gevoel van zelfvertrouwen en zelf waardering. Het bijzondere hiervan is dat ze dit uitdragen in contact met andere kinderen. Hoe jonger kinderen hiertoe uitgedaagd worden hoe makkelijker en vanzelfsprekender het voor ze is in hun volwassen leven. Wij als volwassenen voelen vaak enige schroom bij het ontvangen van complimenten. Bij kinderen is dit anders. Ze doen dit makkelijker en voelen minder reserves. Wij als
volwassenen kunnen nog veel van kinderen leren. En, hoe meer we onze kinderen stimuleren met een positieve blik naar de ander te kijken en te benoemen wat ze zien, hoe vanzelfsprekender dit is en blijft.

Zo dat is een heel stuk theorie over het geven van complimenten en ik zal je vertellen…ik kan er nog veeeeeel meer over vertellen.
Maar ga eerst maar eens lekker oefenen met het geven van complimenten en laat wat je hierboven hebt gelezen eens rustig op je inwerken. Kijk eens naar hoe jij het doet in je gezin en wees je bewust van de dingen die je allemaal al goed doet en kijk naar wat je kunt verbeteren.
“Ik vind het knap dat je het probeert ook als je het moeilijk vindt.”

* Bron: online programma Stralen, sprankelen en spelen met complimenten in de klas.