“Vandaag moesten we op school een opdracht doen waarbij je een verhaaltje over jezelf moest schrijven. Nou dat kan ik dus echt niet hé!?! Ik ben helemaal nergens goed in. Ik kan niks. Dat merkte ik al meteen want iedereen begon te schrijven en ik kon niks bedenken….”

Meiden van 9 jaar kunnen erg met zichzelf in de knoop zitten. Er komen allerlei vragen in hun op over zichzelf. Ben ik wel aardig genoeg? Kan ik dit wel? Ik kan het niet! Ik doe het nooit goed! Wie ben ik? Wat vinden anderen van mij? Deze vragen zijn erg verwarrend.

Leren dat je trots mag zijn op jezelf

Wat belangrijk is wat deze meiden leren is dat ze trots mogen zijn op wie ze zijn en op wat ze kunnen. Iedereen is uniek en knap met zijn eigen kwaliteiten en talenten.
Iedereen mag zijn wie hij/zij is en stralen!

In de 9-jaars fase….

In deze 9-jaars fase worden meiden zich bewust van zichzelf en van anderen. Ze zien en merken dat anderen ergens iets van kunnen vinden. Waardoor ze misschien dat waar ze goed in zijn minder vaak gaan laten zien omdat ze bang zijn voor de reactie van anderen.
Ik zie dat deze meiden niet meer durven op te komen voor zichzelf en zich niet meer uitten. En ze gaan doen wat anderen in de groep ook doen want dat zal wel goed zijn. Dan hoor ik er wel bij.
En hier worden ze onzeker van. Dat ga je dan ook zien. Op het schoolplein staan ze er een beetje stilletjes bij en zeggen niet zoveel, ze luisteren alleen naar wat de andere meiden zeggen maar ondertussen keren ze een beetje in zichzelf en verdwijnen naar de achtergrond. Ze vallen niet meer op omdat ze niet goed weten wat ze kunnen zeggen en wat ze willen zeggen.
Hierdoor worden de negatieve gedachtes die ze hebben alleen maar groter. Zie je wel dat ik niet leuk ben, want niemand reageert op  mij, niemand ziet mij staan!
En zo komen ze een beetje in een negatieve spiraal en zien ze aan het einde van de dag alleen nog maar de negatieve dingen en niet meer de positieve dingen die ze gedaan hebben.

Wat is er vandaag allemaal goed gegaan?

En wat is er nou mooier dan aan het einde van de dag eens kijken wat er allemaal goed gegaan is. Waar ben je nou trots op wat je vandaag hebt gedaan? Wat ging er echt heel erg goed? Waar ben jij goed in?

Zicht krijgen op waar je goed in bent

Wat deze meiden nodig hebben is dat ze goed zicht krijgen op waar ze goed in zijn. Waar blinken ze in uit? Wat vinden ze nou echt leuk om te doen? Wat zijn de kwaliteiten en talenten die ze hebben. Want als je weet waar je goed in bent en wat je nou echt heel leuk vindt om te doen dan kan je dat ook laten zien aan de ander.

Doen waar je goed in bent, daar ga je van stralen!

Als ik kijk naar mezelf dan straal ik altijd als ik iets kan doen waar ik goed in ben. Ik ben dan trots op mezelf en op wat ik gedaan heb. Ik voel me dan blij en dat zien anderen ook, dan is het fijn om bij iemand in de buurt te zijn.

Kijken naar kwaliteiten en talenten

Ik kijk altijd samen met de meiden naar de kwaliteiten en talenten die ze hebben. We maken een heel lijstje met allemaal dingen waar ze goed in zijn. En een beetje opscheppen mag dan best!
Vaak zien ze dat ze dan in heel veel dingen goed zijn.
Een paar kwaliteiten waar je aan kan denken zijn: iemand helpen, goed kunnen tekenen, samenwerken.

Handige tip voor thuis

Een tip om thuis te doen met je kind: pak een groot vel papier en plak in het midden een foto van je kind. Ga samen eens bedenken waar je kind goed in is. Dit plak, teken en of schrijf je op het vel. Maak er een mooi en gekleurd schilderij van. Hang dit blad ergens in de kamer op een duidelijk zichtbare plek zodat je er gedurende de dag nog eens wat bij kan schrijven als je iets ziet wat er heel erg goed gaat.
Leuk om van het hele gezin zo’n blad op te hangen zo krijgt iedereen een boost in zijn zelfvertrouwen!