“Wat heb je vandaag allemaal gedaan?
Ik weet het niet meer….het was zoveel wat ik heb gedaan!
Wat was dan het leukste wat je vandaag hebt gedaan?
Pffff, weet ik niet…..er is zoveel wat ik heb gedaan, rekenen, taal, met Britt spelen, tennissen.
En Britt speelde de hele tijd de baas, eigenlijk wilde ik helemaal niet dat spel doen wat zij wilde, maar ik moest wel.
Van wie moest je dat dan?
Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik maar mee moest doen want anders mag ik niet meer meespelen….”

Kinderen willen graag ergens bij horen en zich thuis en vertrouwd voelen. En vanuit die drang om ergens bij te horen en je thuis te voelen kunnen ze heel hard zijn voor zichzelf. Ze leggen zichzelf van alles op. Ze moeten aardig zijn voor anderen, anders hoor je er niet bij, of vinden ze je niet aardig.
De spelletjes die andere kinderen spelen die moeten zij dan ook maar doen, ook al hebben ze daar geen zin in, toch maar meespelen want anders wordt je buitengesloten.

Ze moeten van alles

Dit kan een hoop stress geven bij kinderen, altijd alles maar goed willen doen voor anderen en niet aan jezelf denken. Ze hebben het druk met van alles en nog wat.
Ik zie het veel gebeuren bij kinderen, de drukte van school, hobby’s, sport, vriendjes en daar allemaal aan mee willen doen en het ook allemaal nog eens goed willen doen.
Is er nog tijd om te ontspannen en aan jezelf te denken? Ook voor kinderen is dit heel belangrijk.

Heerlijk gewoon even lummelen

Ik vind het zelf ook wel eens heerlijk om gewoon even te lummelen en niks te doen, beetje hangen op de bank, een boek lezen, een rondje lopen in de frisse buitenlucht. Weer even plek maken in je hoofd voor nieuwe dingen.
Ook kinderen hebben dit nodig. Gewoon even lekker rommelen op je kamer, even op de bank hangen zonder iets te hoeven doen. Heerlijk buitenspelen en snuffelen in de natuur.

Door ontspannen krijg je ruimte in je hoofd

Ontspannen en dingen voor jezelf doen geeft ruimte in je hoofd. Het stimuleert je creativiteit en je ontspant erdoor. En door te ontspannen heb je weer zin om nieuwe dingen te leren. Thuis maar ook op school. Je kunt er weer tegen aan en je hebt weer energie om met je vriendjes te spelen en je sport te beoefenen.

Ontspannen, hoe doe je dat dan?

Kinderen kunnen mandala’s kleuren, puzzelen, rustig in een boek lezen of naar muziek luisteren om te ontspannen.
Wat ook een hele fijne manier van ontspannen is zijn visualisaties en meditaties.
Je kan dit heel makkelijk opnemen in het ritueel voordat ze gaan slapen; Pyjama aan, tandenpoetsen, in bed liggen en dan samen met papa of mama een visualisatie doen.

Een visualisatie is een verhaal

Een visualisatie is een verhaal die tot de verbeelding spreekt. Visualisaties leren kinderen hun gedachten wereld tot rust te brengen en je aandacht ergens op te richten zonder prikkels van buitenaf. Het zijn verhalen vol inzichten en wijze lessen, verhalen die kunnen bijdragen aan het zien van goed of fout; het zijn avonturen waardoor kinderen zich meer bewust worden van de oneindige mogelijkheden die overal om hen heen te vinden zijn. De verhalen leren kinderen om op onderzoek te gaan in hun eigen innerlijke wereld en de creatieve vermogens van zichzelf te ontdekken.

De wensster

Een leuk boek met visualisaties voor kinderen is “De Wensster” van Marneta Viegas. In dit boek staan 52 meditaties/ visualisaties voor kinderen vanaf 5 jaar. Ze gaan over allerlei onderwerpen zoals bijvoorbeeld: een rustig plekje, je batterij opladen, toverbrillen (over zelf je stemming bepalen).
Je kunt zelf een verhaal uitkiezen die op dat moment het meeste aansluit bij waar je kind behoefte aan heeft.
Je leest dit verhaal met een rustige stem voor, voordat je kind gaat slapen. Je kind ligt ontspannen met de ogen dicht op bed en luistert naar het verhaal en maakt er een plaatje van in zijn/haar hoofd.
Na het verhaal kan je het nog even samen erover hebben of je kind lekker een kus geven en heerlijk ontspannen gaan slapen.
En zo kan je je kind helpen met ontspannen en lief te zijn voor zichzelf. Veel plezier!