“Ik zou vandaag met Fenna gaan spelen en nu heeft ze alweer met iemand anders afgesproken. Ik dacht dat ik haar BFF was. Maar blijkbaar niet. Ze speelde vandaag weer met Jara en Meike en die drie laten niemand anders meespelen. Als ik vraag of ik mee mag doen dat mag dat niet en lopen ze giechelend weg.”

Met dit verhaal komt je dochter uit school. Al vanaf de kleuterschool speelt ze veel met Fenna. Maar nu, sinds ze in groep 6 zitten ontdekt Fenna ook andere vriendinnen in de klas. En het is niet zo dat ze helemaal niet meer met elkaar spelen, nee ze spelen nog heel veel met elkaar. Maar jouw dochter maakt zich er wel vreselijk druk om als ze een keer niet met Fenna kan spelen en voelt zich dan buitengesloten.

Vriendschappen veranderen

Vriendschappen kunnen erg ingewikkeld zijn, dat weten wij als volwassenen als geen ander. Kinderen in de leeftijdsfase van 8 -11 jaar gaan dit ook steeds meer ontdekken.
Je ziet dat vriendschappen die al jaren bestaan ineens veranderen, ze worden intenser of ze worden juist minder. In deze fase worden kinderen zich meer bewust van zichzelf en van de wereld om zich heen. Dit merk je aan het niet meer alleen naar bed durven gaan en lichamelijke klachten. Doordat kinderen ook steeds gevoeliger worden voor hun eigen positie in de groep op alle leergebieden leren ze zichzelf steeds beter kennen.

Nieuwe vriendschappen ontstaan

Ze leren waar ze staan en gaan zich meer vergelijken met anderen. Zo zijn ze ook kritischer naar de buitenwereld en hebben ze steeds meer kritiek op volwassenen.
Omdat alles zo verandert, worden vooral de onderlinge vriendschappen op een totaal nieuwe manier aangegaan. Het gemakkelijke van eerder valt weg en persoonlijke eigenschappen en interesses worden belangrijke voorwaarden voor vriendschap.

Geheime clubjes en groepsdruk

Wat je veel ziet ontstaan in deze fase zijn geheime clubjes met regels en discussies wie er wel en wie er niet bij mag horen. Ze kunnen zich erg veel zorgen maken of ze er wel bij horen en ze willen het liefste hetzelfde zijn als anderen. Tijdens het winkelen zal je dan ook horen “O ja! Die trui wil ik ook want die heeft Tessa uit de klas ook!”
De groepsdruk verandert ontzettend en op deze leeftijd is er ook voor het eerst echt sprake van pesten en buitengesloten worden.

“Niemand vind mij aardig”

Door de groepsdruk kunnen kinderen deuken oplopen in hun gevoel van eigenwaarde. Bijvoorbeeld omdat ze merken dat zij minder goed zijn in gym, of dat ze niet goed kunnen rekenen in vergelijking met anderen. En doordat de buitenwereld meer binnenkomt, kunnen kinderen angstig worden.
Voelt een kind dat hij afwijkend is van anderen dan kan eenzaamheid en geen vriendjes kunnen maken als een probleem ervaren worden.
Ook zijn ze erg oordelend over zichzelf en over anderen. Ze kunnen dan vrij hard zijn voor zichzelf, ze zeggen bijvoorbeeld dingen als “Niemand vindt mij aardig omdat ik stom haar heb.”

Best friends forever

Maar er ontstaan ook intieme vriendschappen. Ze helpen elkaar met het oplossen van problemen en vertrouwen elkaar gedachten en gevoelens toe die ze niet met anderen delen. Ze weten hoe ze een compromis moeten sluiten en ze doen dingen voor elkaar omdat ze oprecht om elkaar en elkaars geluk geven, zonder de score bij te houden. Voor sommige kinderen is dit ook het “aan elkaar vergroeid zijn.” Meisjes hebben dat vaker dan jongens, ze noemen elkaar BFF (Best Friends Forever) en verwachten van elkaar dat ze alles samen doen. Ze kunnen zich echt verraden voelen als hun vriend/ vriendin iets met een ander kind onderneemt.

Behoefte aan begrip

Ga eens op zoek naar de achterliggende behoefte die je kind heeft. Is dat begrip, samen knuffelen of liefdevolle aandacht? Of juist samen ervaringen delen?
Bij elk kind zal de achterliggende behoefte een beetje anders zijn maar waar alle kinderen wel behoefte aan hebben is begrip. Laat aan je kind merken dat je zijn zorgen serieus neemt en wees een luisterend oor op de momenten dat het nodig is.
Deel samen ervaringen over vriendschappen, vertel over je eigen ervaringen. Dat jij vroeger ook wel eens ruzie had met je BFF, of dat je toen ook weleens dacht dat je BFF geen vriendin meer van je was, maar dat dat helemaal verkeerd gedacht was. Je zal merken dat het je kind geruststelt en dat ze vast en zeker de volgende dag weer gezellig samen afspreken.