“Nee dat is van mij, geef hier!
Echt niet ik had het als eerste.
Ja, maar jij was gisteren ook al.
Jij bent echt stom, wat een rot zus ben jij!”
 

Ruzie tussen broers en zussen, wie kan daar niet over mee praten. Iedereen wel! Hebben jou kinderen ook regelmatig ruzie onderling? En zou je willen dat ze met elkaar leren omgaan en hun ruzies samen op kunnen lossen? Lees dan verder. Wil je dat ze nooit meer ruzie maken, stop dan nu met lezen, want dat gaat echt nooit gebeuren.

En nu zit je een paar weken samen thuis……

En die ruzie daar zal je nu wel vaker mee te maken krijgen in deze weken dat je samen met je kinderen veel meer thuis zit en ze op elkaar aangewezen zijn. Want vanwege het Corona virus kunnen ze ook even niet afspreken met vriendjes en vriendinnetjes en zullen ze zich met elkaar moeten vermaken. Hoe strak je ook een schema maakt voor het schoolwerk wat ze moeten maken en hoe goed je ook de vaste structuur in de gaten houdt, ruzie zal er ontstaan op het moment dat ze met elkaar gaan spelen.

Haat-liefde verhouding

Broers en zussen kunnen veel aan elkaar hebben. Je kan samenspelen, dingen delen, samen leuke dingen beleven en hiervan genieten en ideeën uitwisselen.
En ja dat dit niet altijd goed gaat hoort er ook bij. Ruzies komen in elk gezin voor. Door ruzie te maken leren kinderen allerlei vaardigheden die nu en later heel goed van pas zullen komen.
Het lijkt wel of je kinderen een haat-liefde verhouding met elkaar hebben. Want de ene dag knuffelen ze elkaar plat en willen ze bij elkaar slapen en de andere dag hebben ze alleen maar ruzie….
Het is eigenlijk wel logisch dat kinderen thuis veel ruzie maken. Want de thuisomgeving is voor kinderen de meest veilige en liefdevolle omgeving. Je broer of zus zal nooit stoppen met van je te houden terwijl een vriend of vriendin gewoon kan zeggen dat hij niet meer met je wil spelen en de vriendschap verbreken.

Ruzie maken daar leer je van

Ruzie maken hoort bij de ontwikkeling van een kind, sterker nog je kind leert ervan om ruzie te maken en het ook weer goed te maken. Maar welke vaardigheden leert je kind dan allemaal:

 • Gevoelens uiten naar een ander
 • Voor zichzelf opkomen
 • Je inleven in een ander
 • Samen tot een oplossing komen
 • Compromis sluiten
 • Sorry zeggen en elkaar vergeven

Wanneer kunnen ze het zelf oplossen?

Voor kleuters is het nog heel erg lastig om ruzies op te lossen, zij zitten vaak zo erg in hun emoties en hebben die emoties ook nog niet onder controle. En ze kunnen zich nog niet inleven in een ander. Zij hebben echt hulp van een volwassene nodig. Kinderen van 6-8 jaar kan je het zelf laten oplossen maar ben jij er nog wel bij om het te begeleiden en vanaf een jaar of 9-10 kunnen kinderen het al veel beter zelf, vanaf deze leeftijd kunnen ze zich ook steeds beter inleven in een ander.

En dan nu een paar tips om je deze weken te helpen met al die ruzies

Omdat je de komende weken veel meer thuis zit met je kinderen en er waarschijnlijk vaker ruzies zullen ontstaan heb ik wat tips voor je om een rijtje gezet:

 • Grijp niet meteen in bij een ruzie maar wacht even af: soms lost het zich vanzelf al op en willen wij weleens te snel alles sussen. Laat ze het eerst proberen zelf op te lossen. Kijk daarbij naar de leeftijd van je kinderen of ze hier wel of geen hulp bij nodig hebben. Als ze agressief worden grijp dan wel meteen in!
 • Geef je kinderen complimenten: als ze gezellig samen aan het spelen zijn en ook als ze een ruzie goed samen hebben opgelost. Geef dat compliment meteen als je het ziet en niet alleen achteraf. Dit stimuleert om gezellig te blijven spelen.
 • Laat je kinderen de ruzie altijd oplossen en haal ze niet uit elkaar om apart te spelen: als je ze uit elkaar zet leren ze de ruzie niet oplossen. Ook kan het daarna nog heel lang door sudderen omdat het niet uit hun systeem is, als ze dan een uur later weer samen gaan spelen kan het heel snel weer ruzie zijn omdat de een misschien nog boos is van de vorige ruzie.
 • Richt je op de oplossing en niet op wie de schuldige is: het wordt voor kinderen ook veel minder belangrijk wie zijn schuld het is als jij je daar ook niet op richt. Bedenk samen oplossingen. Laat beide kinderen met oplossingen komen en stimuleer een win-win oplossing. Een win-win oplossing is een oplossing waar beide partijen blij van worden.
 • Geef je kinderen regelmatig los van elkaar even een momentje individuele aandacht: kinderen kunnen genieten als ze even de onverdeelde aandacht van hun vader of moeder hebben. Je ziet ze dan groeien. Ze voelen zich op dat moment gehoord en gezien en dat is zo belangrijk! Dit zorgt voor minder ruzie. Dit kan je bijvoorbeeld al elke dag 10 minuten doen bij het naar bed brengen, elk kind echt even zijn eigen tijd geven en niet al je kinderen tegelijk naar bed brengen of tegelijk voorlezen maar allemaal apart.
 • Vergelijk je kinderen niet openlijk met elkaar: door ze steeds met elkaar te vergelijken ontstaat rivaliteit, ze hebben het gevoel dat ze steeds tegen elkaar op moeten boksen.