“Kom het is 9 uur we gaan beginnen. Wat gaan we allemaal doen vandaag? Moet ik nou alweer rekenen, taal, spelling doen? Ik mis de klas wel heel erg, gaan we alweer een keertje videobellen? Gaan we nog een spelletje doen samen? Nee hebben we geen tijd voor, mama moet ook nog werken.”

Een worsteling, zo voelt het soms dat thuis werken met de kinderen. Zij hun huiswerk en ik mijn werk. Het is echt een puzzel om het allemaal voor elkaar te krijgen. En dan hoor en zie je zo leuk al die berichtjes van gebruik je tijd om ook verbinding met het gezin te krijgen. En ja daar is het nu óók de tijd voor, want nu is iedereen thuis.

Wat gaat er om in het hoofd van je kind?

Die aandacht voor elkaar is ook echt super belangrijk. Weet jij nu precies wat er in het koppie van je kind omgaat? Nee, je weet misschien soms niet eens wat er allemaal in je eigen hoofd omgaat zo vol zit die soms. Tenminste bij mij wel!
Die verbinding met je kind zou je wel willen en je probeert het misschien ook wel eens, maar je kan de juiste vragen niet vinden of je krijgt geen antwoord van je kind.
Dus je denkt harstikke leuk maar hoe en wanneer dan?

Stralende vragen

Ik heb een download gemaakt met stralende vragen over het thuis leren die je helpt met de vragen die je kan stellen in deze periode dat we thuis leren en werken. Verrassende vragen die niet standaard zijn en waardoor je kind uitgedaagd wordt in zijn denken over deze periode en wat dat met hem doet.
Ik hoop dat deze download met stralende vragen gaat gebruiken, want je kunt er zoveel mee! Hij levert je zoveel op. Zowel voor jou als ouder maar ook voor je kind. Want ook je kind ordent op dat moment even zijn gedachten over deze tijd thuis. En hoe lekker is het voor je kind als hij het gevoel krijgt eens even heel erg serieus genomen te worden. Dat is voor kinderen echt heel erg fijn, weet ik uit kindercoachpraktijk ervaring.

De perfecte setting en timing

Maar ja een paar vragen daar red je het niet mee. Het gaat ook om de setting waarin je de vraag stelt aan je kind. De sfeer die je creëert op het moment dat je de vraag wilt gaan stellen. Want een fijne sfeer maakt het voor je kind veel makkelijker om de vraag te beantwoorden.
Gesprekssfeer heeft te maken met lichtheid en timing. Kijk maar eens naar jezelf: als jij van een drukke dag werken thuis komt, je hebt je hoofd vol en je bent moe, je hebt veel gedaan en meegemaakt. Wil jij dan helemaal bestookt worden met vragen? Nee dacht het niet! Het voelt dan zwaar en heeft een verkeerde timing.

Maar stel je zit naast iemand en je hebt een gezellig keuvelgesprek. Je bent allebei iets aan het fröbelen, je kunt die ander aankijken maar het hoeft niet. Je kan zijn stemming en peilen en je eigen stemming laten merken. Wil je dan een serieuze vraag met empathie en oprechte interesse? Grote kans van wel. Het voelt dan licht en de timing is perfect!

Ditzelfde geldt ook voor je kind, na een intense dag met veel huiswerk, videobellen met de juf, instructiefilmpjes enzovoorts moet je kind eerst even tot rust komen en wat anders doen om daarna samen met jou in gesprek te gaan.

Hier dan een paar tips voor het creëren van de juiste sfeer:

  • Zorg dat je iets samen aan het doen bent waarbij je elkaar wel aan kunt kijken maar het niet hoeft. Bijvoorbeeld een knutselactiviteit.
  • Begin met een inleidend keuvelgesprek. Gewoon even lekker kletsen over van alles en nog wat, laat het doel wat je hebt met het gesprek los en ga er open in.
  • Leid de vraag in met oprechte interesse: bijvoorbeeld “Ik zou wel eens willen weten….”, “Hoe is dat voor jou” of “ik heb een vraag voor je”
  • Geef tijd om het antwoord te vinden, je kunt zelfs zeggen dat je er op een ander moment op terug komt als je kind even geen antwoord weet.
  • Schuif je oordeel aan de kant en sta open voor elk antwoord. Verwonder je erover, vraag door als je voelt dat je meer wilt weten. Ook hier is het heel belangrijk dat je de antwoorden van je kind serieus neemt en niet je eigen oordeel mee laat klinken. Alleen dan voelt je kind zich serieus genomen en zal hij meer aan je gaan vertellen

Dus waar wacht je nog op? Klik hier: Stralende vragen over het thuis leren nu meteen om het blad te downloaden en hang ze op de koelkast zodat je ze altijd bij de hand hebt om een keer te stellen aan je kind(eren).
Heel veel succes en plezier, het zal je veel verbinding opleveren!